Hírek

EGY JÓ TANÁCS: NE ÁRULD EL AZ EMBEREKNEK A CÉLJAID

2017.02.25
Csacsogás helyett inkább a tettek beszéljenek. Ha teszel érte jönnek majd az eredmények, amiről már mások fognak sztorizni.

EGY JÓ TANÁCS: NE ÁRULD EL AZ EMBEREKNEK A CÉLJAID

Tipikus tanács, hogy tűzz ki egy célt magad elé és mondd el minél több embernek, mert így számon kérhető leszel. Ám ez sokszor az ellenkezőjét eredményezi a dolgoknak és demotiválódsz.

EZ A MÓDSZER MIÉRT NEM CÉLRAVEZETŐ?

Amikor elmondod másnak a célod, egyfajta elégedettségi érzésed lesz és még azt is érzed, hogy elértél valamit. A célod kijelentése által közelebb érzed magad hozzá még akkor is, ha semmi munkát nem fektettél bele a dologba.

A pszichológusok ezt a problémát „szociális realitásnak” nevezik. Azonosítod magad a végcéllal és egy kicsit önelégült leszel anélkül, hogy dolgoztál volna a cél érdekében. Így már alapból kevesebbet fogsz a célodért tenni.

Képzelj csak el egy srácot Tapout-os pólóban, aki azt mondja MMA bajnok lesz. Igazán keménynek fog tűnni. Elültette a gondolatot az elméjében, és még pólója is van! Ezzel a probléma csak az, hogy soha nem edzett még rá. Nem volt harcművész, pláne, hogy még keverje is őket és egyáltalán nincs formában. Szociálisan és mentálisan már MMA-s. Valójában pedig csak egy srác hamis illúziókkal és rossz ízlése van a pólókhoz.

EGY JOBB MÓDSZER

Először is, tartsd a szád! Álld meg a kéztetést, hogy sürgősen elmondjad mindenkinek mit tervezel. Legyél az, aki eléri a céljait, nem pedig beszél olyan célokról, amiket nem ért még el és ezáltal nem is fog. Vagy fogadd meg Derek Sivers tanácsát: beszélj úgy a céljaidról, hogy ne legyen elégedettségérzeted.
Két példa:

Abbahagyom a szódavízivást. Borzalmas lesz.

Kiakarok nyomni 180kg-t fekve. Egy év intenzív munka és okos edzésprogramozás fog kelleni hozzá.

A másik gond az emberek hozzáállása a céljaidhoz. Általában elvannak a saját gondjaikkal egy örökös körforgásban és ha valaki elhatározza, hogy valami nagy dolgot akar véghez vinni az életében, nos, ez bántja őket.
Csak mondd egy kollégádnak, hogy le akarsz fogyni pár kilót. Biztos fog mondani néhány olyan szót, kifogást, amivel csak egy kicsit is, de tud demotiválni, következő héten behoz neked néhány sütit, mert megérdemled.

Jobban teszed, ha csöndben maradsz, csinálod a dolgod és ünnepled a sikereidet.

Forrás: 
https://www.t-nation.com/power…/tip-shut-up-about-your-goals

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital