Hírek

FÁRADT VAGY? AKKOR PONT ITT AZ IDEJE, HOGY EDZENI MENJ!

2017.02.25
A testedzést, mint fáradtság űzőt próbáltad már?

FÁRADT VAGY? AKKOR PONT ITT AZ IDEJE, HOGY EDZENI MENJ!

Amikor megtalál az álmosság, az utolsó dolog, amit tenni szeretnénk: lefeküdni, mármint a súlypadra. De mint kiderült, az edzéstől nem leszünk még fáradtabbak. Az ezzel foglalkozó tanulmányok kimutatták, az edzés valójában fokozza az energiaszintet, és hozzásegít egy pihentetőbb alváshoz. Így következőnek, mikor elkap a fáradtság hulláma, gondold át, hogy valóban egy húszperces szundítás vagy egy dupla eszpresszó az amire szükséged van, vagy inkább lemész az edzőterembe?

Készen állsz egy álmosító statisztikára? Körülbelül minden negyedik ember (nem számítva a súlyos betegségben szenvedőket) érzi fáradtnak, levertnek magát már jóval lefekvés előtt. És míg egy jó nagy adag koffein leküldése, vagy egy gyors szundi beszorítása napi teendőink közé gyakori módjai a fáradt szemekkel való küzdelemnek, a testedzés gondolata ritkán fut át elménken.

Egy tanulmánysorozat – 60 év alatt összesen közel 5000 résztvevővel -, meghökkentő kapcsolatot talált a testmozgás és az alacsony energiaszint, kimerültség csökkenése között. A testmozgás a szívet és a tüdőt a szövetek közötti oxigén- és tápanyagszállításra ösztönzi és elősegíti a vérkeringést, ami nagyobb energia szintet ad a testnek. Az izzadás is közvetlenül hat a központi idegrendszerre, amely szabályozza az energia szintet.

Fontos megjegyezni, hogy edzéssel azért nem helyettesíthetjük az alvást. Az alváshiány vezethet súlygyarapodáshoz is, míg a túlzott testmozgás is dolgozhat ellenünk, növelheti a szív-és érrendszeri komplikációk kockázatát, vagy egyszerűen csak a kiégettség érzéséhez vezethet.

Szóval azért még ne próbáld Ironman-t utánozni, bár bizonyíthatóan van összefüggés a fizikai aktivitás és az energia szint között, a kutatás azt sugallja, az intenzív edzés nem mindig a legjobb módja annak, hogy felébresszük magunkat. Tehát ahelyett, hogy az olimpiai aranyat céloznád meg, egy könnyű BEAVATÁS is megteszi a THOR GYM-ben. Vagy egy kellemes biciklizés, vagy séta a futópadon enyhe emelkedővel, és máris úgy érzed, hogy visszatért beléd az életerő!

Forrás: sportvitalitas.hu

Partnereink

All You Can Move Webfejlesztés: DropBy Digital